Bob, opnieuw opgestart...

Sunday, July 31, 2005

Squashen, heerlijk maar raar gevoel...

(Voor het verhaal over mijn transplantatie, scroll dan helemaal naar beneden aub)

Hoi allemaal,

Het is nu 10 voor elf hier en ik hoop voor jullie dat je allemaal lekker ligt te slapen. Vooral jullie, Esme, Lotte, Henk en Annelies. Terwijl ik deze zin tik springt ineens de poes van de vrienden waar ik logeer op mijn schoot en zet haar nageltjes in mijn been. Even goed handen wassen zo meteen dus... Maar ok, ik heb vanmiddag hier heerlijk staan squashen in de warmte. Paar liter zweet kwijtgeraakt, maar dat weer met genoeg sportdrank aangevuld. Voor het eerst sinds mijn transplantatie dit gedaan en het ging super, had nergens last van, voelde dus op zich erg goed. Maar aan de andere kant (en dit heb ik al vaker gezegd en gevoeld bij zulke momenten) besef je juist op die momenten dat het een paar duizend kilometer verder in Nederland met een lotgenote hellemaal niet goed gaat helaas, terwijl zij het net zo hard verdiend heeft (misschien wel harder) en net zo veel geluk had moeten hebben als ik. Dus: houd vol en ik hoop je vrijdag persoonlijk te kunnen steunen, niet alleen digitaal of via sms. Ga zo mijn bed in, morgen waarschijnlijk meer.

Friday, July 29, 2005

Esme, ik denk aan je!

Hoi allemaal,

Dit berichtje komt vanaf Curacao, waar ik het op zich heel goed naar mijn zin heb, het is hier heerlijk. Alleen kreeg ik net van Esme te horen dat ze weer in het ziekenhuis ligt en zelfs op de IC. Schrok hier enorm van en baal er ook van, had zo gehoopt voor haar dat ze nu eens wat langere tijd weg kon blijven uit het ziekenhuis. Bij deze nog een x Esme, Lotte, Henk en Annelies, heel veel sterkte daar, mijn gedachten zijn bij jullie daar in Utrecht. Laten we enorm hopen dat de cocktail bvan medicijnen en behandelingen heel snel en vooral goed werken. Verder niet veel te vertellen, ook niet zo heel veel zin om nu allerlei vrolijke verhalen op te hangen.

Esme, Houd vol en beterschap!!!

XXX Bob.

Thursday, July 28, 2005

Op vakantie

Ik ga straks op vakantie, moet om 6 uur mijn bed uit om de trein te halen, naar Schiphol te gaan en mijn vliegtuig te halen. Vraag me dan ook af wat ik nog wakker doe op dit tijstip als ik over 5 en een half uur alweer mijn bed uit moet terwijl ik er dus nog niet eens inlig... En dan is er ook nu nog eens live wk zwemmen op nederland 2, ook niet slaapbevorderend voor iemand als ik, hehe.

Maar ga dus voor een week naar Curacao, mijn geboortegrond met een bezoekje vereren. We logeren bij vrienden daar, dus denk dat ik wel online kan en wat kan posten. Foto's volgen dan wel als ik thuis ben. Goede week iedereen en FOK-ers, heel veel plezier de laatste keer. Wat is dat segregatiebeleid toch kloten! Veel plezier iedereen in deze vakantieweek en zie jullie over een week weer.

Wednesday, July 27, 2005

Meer foto's

De leiding bij elkaar. Rechts: Waterballonnen gooien op lege ballenblikken.









Boven : Tijdens het tennissen op maandag ussen baan 9 en 10.
Links: Gigi aan het beschuitfluiten.
Rechtsonder: Bren, onze groundsman, bedankt ook!

Onder: Het sponzenspel.





Als afsluiting hadden we rondom de baan, gewonnen door Seb.


Mijn shirt, zoals alle shirts zo ongeveer beschreven zijn.






De "disco" na afloop
Het klootschieten en de klimrekestafette met bekertjes water.






Het overgooien met eieren is standaard op zo een kamp, maar blijft leuk.





Pieter-Bas op de skippybal bij de beschuitestafette.

Aspirantenkamp foto's



Fotocollage van het kamp.

Foto vergroten deed het niet, nu werkt hij weer wel.

Aspirantenkamp!!!



Allereerst alle leiding (Tim en Lotte, Sjoerd en Emilie, Jasper en Margot, Joris en Tess, Thom en Maartje, Gijs en Gigi) enorm bedankt voor jullie inzet en hulp! Er waren vooraf aardig wat mensen die hun bedenkingen hadden over deze groep als leiding en dan vooral omdat ze jullie te jong vonden, maar het was supergoed. Alle kinderen vonden het geweldig (een aantal vroeg zelfs waarom het niet 3 of 4 dagen duurde) en de reacties van de ouders waren ook allemaal zeer lovend. Goed gedaan allemaal! Ook alle deelnemers, jullie waren fantastisch, heb erg gelachen met jullie. Ben erg blij dat ik dit zo heb kunnen doen terwijl ik een half jaar geleden nog in de kreukels continu aan de zuurstof zat in het AMC en voor 50 meter lopen eigenlijk een rolstoel nodig had... Heel raar gevoel soms, maar ik moet ook bekennen dat het gigantisch snel went wat je kunt en dat je er niet heel veel meer bij stil staat, misschien ook omdat het zo enorm goed gaat.

Vandaag was het dus gelukkig droog en hebben we kunnen doen wat er gepland was. We hadden zelfs wel wat extra tijd kunnen gebruiken… Wat hebben we dan gedaan? Uiteraard getennist, Levend Stratego (nog steeds jeuk van die kaartjes in je nek, Margot?) in het Laegieskamp, een tennisquiz, een waterspellenronde, gezongen voor de jarige Martine (Seb was maandag jarig, allebei nog een x gefeliciteerd) gevoetbald (Pieter-Bas, dat doe je echt goed), rondom de baan (klasse Seb), gebarbecued en het belangrijkste, de prijsuitreiking. Ook hebben we alle kinderen het park over gestuurd om alle rotzooi en alle ballen te verzamelen. Het knappe en mooie is dat ze dan met 195! ballen terugkomen terwijl wij er zelf hooguit 70 gebruikt hebben en uitgedeeld hebben tijdens het kamp. Dus club, jullie kunnen weer even vooruit. Uiteindelijk heeft Donkerblauw (Niels, Tim, Willem, Bas, Charlotte, Veerle, Nadine, Julie en natuurlijk ook Tim en Lotte, gefeliciteerd!) gewonnen, voor Oranje, Geel, Groen, Lichtblauw en Zwart. Daarna een mooie groepsfoto (Rob bedankt voor je foto’s, ze zijn prima gelukt) gemaakt. Verder hebben we onderling met de leiding mooie watergevechten gehouden met waterballonnen en –pistolen. Tim, Lotte en Margot, bedankt he… Maar gelukkig heb ik jullie terug kunnen pakken en heeft Lotte dat geniaal bij Tim gedaan voor me, schitterende actie in mooi overleg met je team… Na prima gegeten te hebben, werd er nog muziek gedraaid in het clubhuis en werden alle T shirts volgeschreven door iedereen. Nadat alle kinderen naar huis waren nog met de leiding heerlijk buiten op het terras gezeten met chips, drinken, raketten en lollies. Vooral heel veel lollies. Misschien dat we strak stonden van de suiker, maar ik geloof dat we anderhalf uur achter elkaar alleen maar hebben zitten lachen (Gigi je was in topvorm), af en toe afgewisseld met het nemen van een nieuwe lolly (leuke papiertjes zitten er om die Chupa Chups he Jasper). Daarna hebben we het leukste spel dat we met de kinderen gedaan hebben zelf ook nog een keer gedaan in het donker boven op de dijk. Een skippybal estafette met aan het einde van de dijk een beschuit met pindakaas die je zo snel mogelijk op moet zien te eten en dan nog moeten kunnen fluiten ook is erg komisch kan ik jullie verzekeren. En vervolgens weer terug skippyballen… We waren zo ontzettend melig (Emilie en Gigi, prachtig) dat er regelmatig skippyballen (en ook wij zelf) onderaan de dijk lagen. Daarna, het was inmiddels kwart over elf, zijn we naar huis gegaan.En Maartje, op het moment dat ik dit schrijf ben je al jarig, gefeliciteerd dus! Hieronder een paar foto's.

Helemaal boven: groepsfoto na de prijsuitreiking

Links: ik nadat ik op mijn bek was gegaan en door mijn knieen, was zwaar pijnlijk met onze eigen beschuitestafette op de dijk dinsdagavond laat, was heel erg grappig en melig mensen...

Rechts: Met Maartje, Emilie die Tim in een leuke houdgreep heeft en Margot in het Laegieskamp tijdens Levend Stratego. Margot, je deed die gewelidige jogger aan de overkant van het water prachtig na...

Later vandaag volgen meer foto's.

Monday, July 25, 2005

Kamp eerste dag



Vandaag begon het Aspirantenkamp op de club voor 48 basisschoolkinderen dat ik met 12 anderen leid. Weersvoorspelling was zwaar slecht, maar we hielden het tot half twee droog gelukkig En morgen blijft het helemaal droog, althans dat beloven Erwin Kroll en co.



Ondanks de regen die er vannacht gevallen is en na half twee weer hebben we nog wat kunnen tennissen met het kamp en een erg geslaagde dag gehad. Om een idee te geven wat foto's.






Links: Het ballontrappen bij Margot en Maartje.
Rechts boven: Theo op weg naar boven op de dijk.
Midden: Niels in actie bij de beschuitestafette (beschuit met pindakaas kreeg hij niet weg, moest 20 rondjes om zijn as draaien daarom en lag vervolgens onderaan de dijk, was prachtig Niels!).


Nadat de kinderen weg waren nog pizza gegeten met de leiding en zelf nog wat getennist op een droge achterbaan met Maartje, Sjoerd, Emilie en Tess. Mochten dit jaar helaas niet blijven slapen in het clubhuis en ook niet kamperen op het grasveld. Waarom niet? Bestuur, zorg aub dat dit volgend jaar wel weer mag... Me rot gelachen om Sjoerd die maar naar de wc bleef moeten gaan terwijl het clubhuis gesloten was en Emilie die zelf ook dood ging van het lachen toen ze vol onder een bal door smashte. Morgen de laatste dag en dan houden we met de leiding onze eigen beschuitestafette, wordt erg lachen.
Morgenavond of woensdag meer foto's online en een uitgebreider verslag van het kamp.

Tenniskamp

Goedemorgen allemaal,
Is nu kwart voor 7 en ben al even wakker. Moet namelijk over 3 kwartier naar de tennisclub, want straks begint het kamp dat ik met 12 anderen ga leiden. Veel zin in, hoop dat het net zo leuk wordt als de eerdere jaren dat ik het gedaan heb. Ik hoop alleen zo hard dat het een klein beetje droog wil blijven! Regenverdrijvingsdansen of wat dan wat je denkt dat helpt zijn allemaal welkom! Ben dus nauwelijks thuis de komende 2 dagen. Na het kamp hoop ik foto's ervan op deze site te kunnen zetten. Fijne dagen allemaal. En Esme, kom op he in Utrecht!

Sunday, July 24, 2005

Druk weekend

Heb dus gistermiddag getennist, helaas verloren in de dubbel met 7-5 6-3. Ging wel lekker, maar net niet lekker genoeg dus. Daarna naar Within Temptation geweest op Java eiland met Judith en Tamara,was erg leuk en lekker buiten, al vonden veel mensen het koud, maar daar had ik weinig last van. Ben verder veel bezig met laatste voor bereidingen voor het tenniskamp dat ik mede organiseer maandag en dinsdag. Heb vandaag bij de Hema iets van 350 kopieen staan maken... Verder ben ik er ook achter hoe ik links op mn site plaats, zie bijvoorbeeld mijn gastenboek, schrif er ook eens wat in.... Tot later maar weer, Bob.

Friday, July 22, 2005

Zo en nu dan een stuk over mijn transplantatie en wat er rond om heen gebeurd is.
Voor het eerst in het woord transplantatie bijna drie jaar geleden gevallen. Ik ben toen ook door mijn specialist uit het AMC waar ik onder behandeling was doorverwezen naar Utrecht voor een gesprek met dokter Vd Graaf. In dat gesprek kwamen we allebei eigenlijk tot de conclusie dat ik op dat moment nog te goed was om gescreend te worden om eventueel op de wachtlijst voor transplantatie te komen. Het bleef wel redelijk gaan ondanks een lage longfunctie (voor de kenners, mijn FEV1 zat toen ook al net onder de 30%, op zich een reden dus om gescreend te worden). Ik trainde een jaar daarna al wel met zuurstof. En even later kreeg ik ook zuurstof om ‘s nachts mee te slapen, totdat ik sinds april 2004 constant aan de zuurstof raakte. Dit was ook het moment om nog een keer in Utrecht te gaan praten over screening omdat ik toch in korte tijd snel achteruit gegaan was. Nu was ik wel slecht genoeg (klinkt raar, maar zo werkt het nu eenmaal) om gescreend te gaan worden. Dat is dan ook gebeurd in augustus en september, met in totaal twee weken van onderzoeken om je geschikt bent voor transplantatie. Ze kijken dan bijvoorbeeld of je hart nog helemaal goed is, of je geen tbc gehad hebt, dat soort dingen. Ook worden er allerlei parameters in je bloed en andere lichaamseigenschappen vastgesteld, waarmee eventuele donorlongen moeten "matchen". De belangrijkste hiervan is je bloedgroep, maar ook lengte, gewicht en andere bloedwaardes spelen een rol.

Vanaf eind september stond ik dus op de "gewone" wachtlijst. Als je hier op staat in Nederland moet je gemiddeld 2 jaar wachten op nieuwe longen, erg lang dus, ook omdat het een erg onzekere periode is waarop je toch elk moment gebeld kunt worden dat er longen voor je zijn en je dus ook niet op vakantie mag naar het buitenland. Toen ging het half december echt niet goed met me en ben ik zelf naar het AMC gegaan om opgenomen te worden en een infuuskuur te krijgen. Eerst begonnen ze met alleen antibiotica, mar dat hielp niet en toen kreeg ik ze zover dat ze me ook dexamathason (soort prednison) via het infuus gaven. Dit doen ze niet snel omdat het een paardenmiddel is dat vaak vervelende bijwerkingen heeft en op de lange termijn niet goed voor je is, maar dit was het enige waarvan ik zeker wist dat het snel zou helpen en dat was nodig. Dat hielp gelukkig wel enorm goed, waardoor ik snel opknapte, al bleef mijn situatie natuurlijk slecht. Ik kreeg constant 24 uur 4 liter zuurstof per minuut, had beademingsondersteuning ‘s nachts (een bipep voor degenen die weten wat dat is, een los masker om je neus en mond), geen intubering met beademingsbuis in ieder geval, zo erg was het gelukkig nog niet . Toen kwam eind december Vd Graaf uit Utrecht bij me en die vertelde me dat hij me op de urgentielijst wilde hebben. Dit doen ze alleen bij patiënten waarvan ze verwachten dat die de gewone wachttijd niet overleven, dus dan schrik je wel als ze dat tegen je zeggen. Na een paar dagen twijfelen heb ik ja gezegd op de vraag of ik op de urgentielijst wilde. Je weet dan namelijk dat je echt elke dag aan de beurt kunt zijn, in principe vanaf het moment dat je op de urgentielijst komt en 3 maanden daarna ben je aan de beurt. Ook moet je op het moment dat je op die lijst staat permanent in het ziekenhuis blijven om te voorkomen dat je een infectie oploopt waardoor je niet getransplanteerd zou kunnen worden ook al zijn er dan longen voor je en dat wil je uiteraard voorkomen…

Vanaf begin januari stond ik dus hoog urgent en verbleef ik vrijwel permanent op de longafdeling F5 zuid in het AMC. Ondanks de nare situatie waarin je dan zit heb ik nog veel gelachen daar met de verpleging en fysiotherapeute, met wie ik nog wel elke dag naar beneden naar de oefenzaal ging om te trainen. Dit heeft me enorm geholpen, vooral ook in de periode vlak na mijn transplantatie, hierdoor heb ik namelijk relatief weinig stil gezeten en weinig spierkracht verloren. Mirella, Dokter Weersink, Dokter Koole, Maaike, Mieke, Hans, Liesbeth en alle anderen van de afdeling die me in die 6 weken geholpen hebben, bij deze nog een keer enorm bedankt! En toen kwam dus op
2 februari het hoofd van de afdeling mijn kamer opgelopen tegen 5 uur ’s middags met de mededeling van: “Bob, ik moet je wat vertellen.” Ja en toen wist ik meteen dat het zover was. Je schrikt je rot, ook al weet je dat het elk moment kan gebeuren. Ook ben je blij dat het zover is, het is immers DE kans om heel snel enorm veel beter te worden en weer echt te kunnen gaan leven. Ouders meteen gebeld, vader is vanuit werk in Amsterdam naar AMC gekomen en moeder en zusje vanuit Bussum alvast naar Utrecht. Paul zat in Frankrijk, kon er dus niet direct bij zijn, maar werd goed op de hoogte gehouden door de rest. Drie kwartier nadat me verteld was dat er longen voor me waren, lag ik in de ambulance op weg naar Utrecht. Hier kwamen we op de EHBO aan en werden er nog foto’s genomen en bloed afgenomen, om te controleren of ik niet toch een infectie of iets dergelijks had wat een geslaagde transplantatie in de weg zou kunnen staan. Dit bleek niet het geval, ik kon dus door naar de operatiekamer om onder narcose gebracht te worden. Daar hoorde ik al voordat ik onder narcose was dat de longen definitief goed gekeurd waren en dat mijn transplantatie dus door zou gaan. Meestal is dit pas bekend als iemand onder narcose is en dan kan het dus gebeuren dat je wakker wordt en er dus niks gebeurd is. Erger balen kun je denk ik niet, maar heb dat dus gelukkig niet meegemaakt. Ze vertelden me namelijk dat ongeveer 1 op de 3! transplantaties toch niet doorgingen omdat de artsen de longen toch niet geschikt vonden. Heel terecht dat ze zo kritisch zijn, de nieuwe longen moeten namelijk wel echt goed zijn, anders krijg je alleen maar een heleboel narigheid en nog geen goede gezondheid na je transplantatie. Uiteindelijk ging ik rond half acht onder narcose en brak de spannende tijd voor vooral mijn familie aan. Het klinkt heel grof, maar zo is het wel, voor hun was dit denk ik enger dan voor mij. Ik merkte er zelf tenslotte niets van en als het mis zou gaan (wat overigens zelden gebeurt, heb het zelfs nog nooit gehoord en ken inmiddels redelijk wat transplantatieverhalen) zou ik er niet bij zijn. Maar het ging dus allemaal erg goed.

Al tijdens de operatie is de longarts, dokter Nossent(hij doet samen met Vd Graaf de transplantaties in Utrecht) die bij de operatie was (echte snijwerk en dergelijke wordt door een chirurg gedaan) bij mijn ouders langs geweest om te vertellen dat het er goed uitzag. De longen zagen perfect uit en de operatie verliep voorspoedig. Rond half twee ’s nachts was mijn operatie klaar en ben ik naar de IC, IC 4 in het UMC, gereden. Vanaf dit moment ging het allemaal supersnel met me. Ik heb maar 10 uur aan de beademing gelegen en was toen ook aanspreekbaar en kon met een letterbord ook antwoorden, kon niet praten door die buis in mijn keel namelijk. Was dus enorm snel bij kennis. 24 uur na mijn operatie (ik lag inmiddels op een eigen kamertje op de IC, heerlijk vergeleken met de zaal met nog veel meer rondlopende mensen en piepende toeters en bellen) kon ook de zuurstof worden afgekoppeld en ademde ik volledig zelf met een saturatie (zuurstofgehalte in je bloed, bij gezonde mensen tussen de 95 en 100%) van tegen de 100%. Als je weet dat dat voor mijn transplantatie ongeveer 92% was in rust met 4 liter zuurstof, dan snap je het verschil. Het bleef erg goed gaan en een voor een werden alle infusen en drains in de loop van de dagen op de IC eruit gehaald en afgekoppeld. Na 6 dagen IC mocht ik terug naar de longafdeling B3 West met nog 1 drain in mijn long die het wondvocht afvoerde. Ook deze mocht er een dag later uit, nu had ik nog alleen 1 infuus voor antibiotica. Ondertussen kreeg ik 2 x per dag fysiotherapie om te revalideren en weer conditie en kracht op te bouwen. Na een week op de afdeling ging ook het laatste infuus er uit en kon ik nar beneden naar de oefenzaal om te gaan fietsen en roeien. Normale mensen hebben een hekel aan roeien op zo een apparaat, maar dan is dat heerlijk kan ik je vertellen, ook al ga je helemaal kapot. Na 2 en een halve week deed mijn maag het ook weer, die sinds mijn operatie stil had gestaan waardoor ik weinig kon eten, omdat dat er zo via mijn neussonde er weer uitgehaald werd, bang als ze waren dat ik zou gaan overgeven en dat dat dan in mijn longen terecht zou komen. Samen me mijn stem die het een paar weken niet op volle kracht gedaan heeft na mijn operatie (rechterstemband was geraakt bij door de beademingsbuis) is dit eigenlijk de enige complicatie, als je dit al complicaties mag noemen, zo weinig stelden ze voor (zeker als je weet wat sommige andere patiënten hebben moeten doorstaan na hun transplantatie, heel veel respect voor jullie hoe jullie dat gedaan hebben, jullie weten zelf wel wie ik bedoel), die ik gehad heb na mijn transplantatie.

En toen mocht ik dus op 22 februari, dus nog geen 3 weken na mijn operatie, naar huis! Heerlijk gevoel, na al met al 9 weken (6 in AMC en 3 in UMC) in het ziekenhuis te hebben gelegen. Ook artsen, fysio’s en verpleegkundigen uit UMC van B3 west, bedankt voor alles! In Naarden meteen begonnen met fysio (fitness om spierkracht weer op te bouwen). En verder gaan genieten van wat je allemaal n. Ik had enorm geluk dat ik net thuis was toen het dikste pak sneeuw in tijden in Nederland viel (in ieder geval wat ik hier ooit heb meegemaakt). Een week nadat ik thuis was een heerlijke wandeling door de sneeuw op de hei gemaakt met Marek (was echt mooi, bedankt) en mooie was dat je na anderhalf uur gelopen te hebben je benen voelde en niet je longen… Was voor mij de definitieve bevestiging, ook al wist ik het al, dat alles wel goed zat. Later meer over wat ik nu allemaal doe en kan, moet straks een tennistoernooi dubbelen in Laren en vanmiddag naar Amsterdam.

Thursday, July 21, 2005

Ook eindelijk een site

Hoi allemaal,

Marcia heeft me net min of meer overgehaald om ook eens wat op internet te zetten. Kan ik ook mijn verhaal over oa transplantatie en zo een keer aan iedereen kwijt die het wil lezen tenminste:) .

Vandaag inkopen gedaan voor het tenniskamp bij ons op de club dat ik samen met 12 anderen organiseer voor 48 basisschoolkinderen maandag en dinsdag. Veel zin in, moet erg leuk worden, net als de eerdere keren dat ik het gedaan heb.

Binnenkort meer, ook over transplantatie.

Bob.