Bob, opnieuw opgestart...

Wednesday, September 20, 2006

Skoll weekje

Afgelopen week is een vrij drukke Skøll week geweest. Het begon donderdagavond met eten op Skøll (heerlijk buiten op het terras half september:)) en daarna de bestuurswissel. Het was een mooie en vooral humoristische ceremonie waarin zowel het oude als het nieuwe bestuur elke kans aangrepen om elkaar goed voor lul te zetten voor een volle soos.

Daarna zijn Thomas en ik meegweest als begeleider op de introductieweekend voor de nieuwe leden. Het was precies zoals zo een weekend moet zijn: veel feesten, weinig slaap, genoeg drank en idiote spellen. Probeer maar eens een potje te voetnallen met een bril van twee plastic bekertjes op... Of niet te schrikken als je Cluedo in een pikdonker bos speelt om 12 uur 's nachts. Ik was zelf niet de pineut, we moesten juist mensen laten schrikken en vervolgens een hint geven voor de oplossing van het spel. Vooral meisjes kunnen heel hard gillen in een bos;)



L: In het bos. R: Tijdens het feest de eerste avond.



L: Iedereen brak aan het ontbijt. R: Rik en zijn assistentes leiden de ochtendgymnastiek



L: De modeshow R: Glij 'm dr in.

Vandaag tenslotte voor het eerst in een maand of 3 weer in een roeiboot gezeten. Het sturen ging prima, ik legde hem keurig meteen vloeiend aan het vlot, maar het roeien zelf was weer wennen. Ik heb geen snoek gemaakt of zo, maar een paar misperen zaten er wel bij:)

Wat mijn scriptie betreft, daar zit helaas nog niet veel schot in. Ik had twee docenten op het oog als begeleider, maar ze kunnen allebei niet. Ben dus nog aan het zoeken naar iemand anders voordat ik kan beginnen.

Wel heb ik afgelopen week besloten dat ik in het eerste weekend van november mee ga doen aan OXIMUN. MUN staat voor Model United Nations. Dit project is een beetje vergelijkbaar met Unisca, waar ik in januari aan heb meegedaan. OXIMUN is de MUN in Oxford, vandaar de naam:) Heb er veel zin in, het programma ziet er erg leuk uit.

Morgen krijg ik op Het Spieghel "les" van Richard Krajicek. Nou ja, les, hij geeft een clinic bij ons op de club waar ik aan meedoe. Kijken of ik morgenavond ineens een service van 200km/u kan slaan....:P


(Morgen komen er ook foto's van het weekend op. Wilde die vanavond al er op zetten, maar het uploaden lukte niet).


Bob.

Tuesday, September 12, 2006

The Bobs.com

Ik ben door een oud-collega opgegeven voor The Bobs. The Bobs zijn de internationale weblog awards, een wedstrijd voor weblogs in allerlei categorieën. Bij deze dus een oproep aan jullie lezers om te stemmen op mijn log, aangezien ik er van uit ga dat je het toch in ieder geval een beetje leuk vindt wat hier staat, anders zou je hier niet (steeds terug) komen:P Ik doe mee in de categorie Beste Nederlandse Blog, dus graag nomineren voor die categorie. Dat kan via deze link. Geef daar ook even je persoonlijke beoordeling aub (en dan wel positief he:P).

Experiment uitslag

Er waren maar twee van de ideeën die jullie hebben ingestuurd in mijn ogen de juiste, die van Sje en Jos. Als je namelijk zoals zij zeggen allebei alles in P1 gooit, voorkom je dat je van elkaar tokens kunt stelen en houd je dus in de eerste 15 rondes (deel 1 van het experiment) 15 keer 300 tokens over, dus 15 euro. In deel twee geldt hetzelfde, ook dan moet je elke keer allebei alles in P1 gooien. Dit ook als jij 300 tokens per keer hebt en de ander 500. Dat de ander dan dus meer verdient (15 keer 200 tokens meer) moet je op de koop toe nemen. Het gaat er namelijk om zelf zoveel mogelijk te verdienen, niet om meer te verdienen dan de ander. Als je het anders speelt kom je per definitie allebei op een lager totaal uit. De een verdient dus bij optimaal spel 30 keer 300 tokens (dus 30 euro) en de ander 15 keer 300 plus 15 keer 500 tokens (dus 1200 tokens, dat is 40 euro).

Als jullie nog aanmerkingen hebben op boventaande uitleg hoor ik dat graag. Kan jullie er wel bij vertellen dat ik naast twee mensen zat die allebei precies hetzelfe dachten als ik. Helaas zat ik dus niet bij een van die twee in een tweetal.

Foto's afgelopen week

AB

CD

EF













G















HI

J














A: Op mijn verjaardagsfeestje
B: Vlnr: Margot, Esther, Thomas en Tessa
C: Sara en Michiel
D: Renée en Margot
E+G: De Rembrandt toren en de Breitner toren tijdens een barbecue vorige week op het balkon van Thomas.
F: De barbecue met kip zonder salmonella
H+I: Gisteravond in het Sarphatipark waar we gegeten hebben
J: Met champagne na afloop van mijn finale zondag

Sunday, September 10, 2006

Mooi weekend, 24 en toernooiwinst

Gisteren ben ik 24 geworden en heb dat gevierd met een aantal vrienden hier in Amsterdam bij ons thuis. Het was weer heel erg gezellig, alleen is er veel te weinig bier gedronken, waardoor we nu nog met iets van anderhalve krat zitten. Niet dat dat niet op komt trouwens, duurt alleen iets langer:) ik was daar zelf trouwens ook debet aan, moest namelijk vanmiddag de finale op 't Laer tennissen (in de 7 voor de kenners). Dat werd een kopie van mijn halve finale van zaterdag, in de eerste set met 4-3 achter komen, die met 6-4 winnen en daarna de tweede set heel makkelijk te winnen (6-1 en 6-0).

Het was mijn eerste toernooiwinst na mijn transplantatie. Ik heb dan ook van de mogelijkheid gebruik gemaakt bij de prijsuitreiking een korte speech te houden en heel kort te zeggen dat ik getransplanteerd ben. En vooral dat ik er zonder donorlongen niet meer geweest was waarschijnlijk en al helemaal nooit dat toernooi had kunnen winnen. Om tot slot te zeggen dat er veel te weinig donoren zijn en dat ze daar allemaal donor moeten worden dus. Het werd wel goed ontvangen had ik het idee. Na afloop kwam iemand die in de redactie van hun clubblad zit naar me toe of ik een stukje wil schrijven over orgaandonatie, transplantatie en wat je daarna dus weer allemaal kunt als het goed gaat. Dus in het volgende clubblad van 't Laer sta ik met een stukje. Hopelijk levert het weer een paar ingevulde donor codicils op.

Goede week allemaal,

Bob.

PS: Iedereen bedankt voor alle smsjes, telefoontjes, emails, digicards, kaarten via de post en krabbels voor mn verjaardag.

Wednesday, September 06, 2006

Economisch experiment, ideëen graag!

Ik heb vanochtend weer meegedaan aan een economisch experiment op de UvA waar je geld mee kunt verdienen. Dit zijn experimenten waarin gekeken wordt hoe mensen reageren in bepaalde situaties waarin hun verdiensten afhankelijk zijn van de beslissingen die ze nemen. Ik ben benieuwd wat jullie denken dat de beste strategie bij onderstaand experiment is om zoveel mogelijk geld te verdienen. Was zelf namelijk nogal de klos door gekoppeld te zijn aan iemand die er helemaal niets van snapte, waardoor ik met veel minder geld naar huis ging (en hij/zij ook trouwens) dan mogelijk was.

Vanochtend werkte het experiment als volgt:
De groep was ingedeeld in tweetallen die gedurende het hele experiment aan elkaar gekoppeld bleven, laten we zeggen speler A en speler B. Het experiment bestond uit 2 delen van ieder 15 rondes. Elke koppel was van elkaars beslissingen afhankelijk qua verdiensten. Elke 300 tokens waren 1 euro waard bij de uitbetaling na afloop. Voor de duidelijkheid, elke vorm van communicatie is verboden tijdens het experiment.

Uitleg deel 1, de eerste 15 rondes:
In fase 1 van elke ronde heb je allebei 300 tokens die je kunt verdelen in projecten P1 en P2. Je moet ze allemaal verdelen,je kunt niets overhouden. Je verdiensten zijn de tokens die je na afloop van de tweede fase van elke ronde nog in bezit hebt. Elke token die je in P1 steekt houd je, behalve als ze van je gestolen worden, zie hieronder. Elke verdeling tussen P1 en P2 is toegestaan. De "winnaar" van de eerste fase is degene die de meeste tokens in P2 steekt. De winnaar van fase 1 mag in fase 2 beslissen hoeveel % van de tokens die de ander in P1 heeft gestoken in de eerste fase afpakt. Op het moment dat beide spelers evenveel in P2 steken, wordt door een loting met een kans van 50% bepaald wie er wint. Als beide spelers niets in P2 steken en dus alles in P1 vervalt de tweede fase en zijn de verdiensten per speler dat wat hij in P1 steekt, aangezien er dan niet gestolen kan worden van elkaar in fase 2.
Elke ronde staat los van elkaar, je begint dus elke ronde allebei met 300 tokens. Je verdiensten zijn het totaal van de 30 rondes die je speelt.

Voorbeeld:
A steekt in de eerste fase 100 in P1 en dus 200 in P2. B steekt 50 in P1 en dus 250 in P2 (het totaal is altijd 300). B is dus de winnaar van deze fase omdat hij meer tokens in P2 heeft gestoken dan A. B mag dus kiezen hoeveel van de P1 tokens van A hij “steelt”. Stel hij doet 100%, dan neemt hij dus 100 tokens van A. Nu is deze ronde afgelopen en zijn de verdiensten als volgt:
Speler A: 0, want hij verliest de eerste fase en mag dus niets stelen, en al zijn tokens die hij in P1 had gestoken, zijn gestolen door speler B.
Speler B: 150, bestaande uit de 50 tokens die hij in de eerste fase in P1 heeft gestoken en de 100 gestolen tokens van speler A in fase 2.

Uitleg deel 2, de tweede 15 rondes:
Identiek aan deel 1, met het verschil dat een van de spelers nu 500 tokens te verdelen heeft elke ronde en de ander nog steeds gewoon 300. Dit wordt door loting met gelijke kans bepaald. Men weet wat hij zelf te besteden heeft, 300 of 500, en dus ook wat de ander elke ronde heeft. Dit blijft alle 15 rondes hetzelfde.

Ik ben heel nieuwsgierig hoe jullie het aan zouden pakken, en hoeveel tokens je op die manier zou hebben na 30 rondes. Aannames m.b.t. optimaal spel van je medespeler/tegenstander zijn toegestaan, waarschijnlijk zelfs nodig. Ik zal volgende week ergens de in mijn ogen optimale strategie hier plaatsen, als ik van jullie een aantal reacties heb die in de comments gepost kunnen worden. Kijk aub niet in de comments voor je je eigen reactie post, laat je niet beïnvloeden door de andere reacties.

Groeten, Bob.

PS: Het is zowaar weer warm vandaag hier in Amsterdam, barbecuetijd vanavond:)