Bob, opnieuw opgestart...

Wednesday, September 06, 2006

Economisch experiment, ideëen graag!

Ik heb vanochtend weer meegedaan aan een economisch experiment op de UvA waar je geld mee kunt verdienen. Dit zijn experimenten waarin gekeken wordt hoe mensen reageren in bepaalde situaties waarin hun verdiensten afhankelijk zijn van de beslissingen die ze nemen. Ik ben benieuwd wat jullie denken dat de beste strategie bij onderstaand experiment is om zoveel mogelijk geld te verdienen. Was zelf namelijk nogal de klos door gekoppeld te zijn aan iemand die er helemaal niets van snapte, waardoor ik met veel minder geld naar huis ging (en hij/zij ook trouwens) dan mogelijk was.

Vanochtend werkte het experiment als volgt:
De groep was ingedeeld in tweetallen die gedurende het hele experiment aan elkaar gekoppeld bleven, laten we zeggen speler A en speler B. Het experiment bestond uit 2 delen van ieder 15 rondes. Elke koppel was van elkaars beslissingen afhankelijk qua verdiensten. Elke 300 tokens waren 1 euro waard bij de uitbetaling na afloop. Voor de duidelijkheid, elke vorm van communicatie is verboden tijdens het experiment.

Uitleg deel 1, de eerste 15 rondes:
In fase 1 van elke ronde heb je allebei 300 tokens die je kunt verdelen in projecten P1 en P2. Je moet ze allemaal verdelen,je kunt niets overhouden. Je verdiensten zijn de tokens die je na afloop van de tweede fase van elke ronde nog in bezit hebt. Elke token die je in P1 steekt houd je, behalve als ze van je gestolen worden, zie hieronder. Elke verdeling tussen P1 en P2 is toegestaan. De "winnaar" van de eerste fase is degene die de meeste tokens in P2 steekt. De winnaar van fase 1 mag in fase 2 beslissen hoeveel % van de tokens die de ander in P1 heeft gestoken in de eerste fase afpakt. Op het moment dat beide spelers evenveel in P2 steken, wordt door een loting met een kans van 50% bepaald wie er wint. Als beide spelers niets in P2 steken en dus alles in P1 vervalt de tweede fase en zijn de verdiensten per speler dat wat hij in P1 steekt, aangezien er dan niet gestolen kan worden van elkaar in fase 2.
Elke ronde staat los van elkaar, je begint dus elke ronde allebei met 300 tokens. Je verdiensten zijn het totaal van de 30 rondes die je speelt.

Voorbeeld:
A steekt in de eerste fase 100 in P1 en dus 200 in P2. B steekt 50 in P1 en dus 250 in P2 (het totaal is altijd 300). B is dus de winnaar van deze fase omdat hij meer tokens in P2 heeft gestoken dan A. B mag dus kiezen hoeveel van de P1 tokens van A hij “steelt”. Stel hij doet 100%, dan neemt hij dus 100 tokens van A. Nu is deze ronde afgelopen en zijn de verdiensten als volgt:
Speler A: 0, want hij verliest de eerste fase en mag dus niets stelen, en al zijn tokens die hij in P1 had gestoken, zijn gestolen door speler B.
Speler B: 150, bestaande uit de 50 tokens die hij in de eerste fase in P1 heeft gestoken en de 100 gestolen tokens van speler A in fase 2.

Uitleg deel 2, de tweede 15 rondes:
Identiek aan deel 1, met het verschil dat een van de spelers nu 500 tokens te verdelen heeft elke ronde en de ander nog steeds gewoon 300. Dit wordt door loting met gelijke kans bepaald. Men weet wat hij zelf te besteden heeft, 300 of 500, en dus ook wat de ander elke ronde heeft. Dit blijft alle 15 rondes hetzelfde.

Ik ben heel nieuwsgierig hoe jullie het aan zouden pakken, en hoeveel tokens je op die manier zou hebben na 30 rondes. Aannames m.b.t. optimaal spel van je medespeler/tegenstander zijn toegestaan, waarschijnlijk zelfs nodig. Ik zal volgende week ergens de in mijn ogen optimale strategie hier plaatsen, als ik van jullie een aantal reacties heb die in de comments gepost kunnen worden. Kijk aub niet in de comments voor je je eigen reactie post, laat je niet beïnvloeden door de andere reacties.

Groeten, Bob.

PS: Het is zowaar weer warm vandaag hier in Amsterdam, barbecuetijd vanavond:)

12 Comments:

  • He Bobbie,

    Mijn theorie is er absoluut niet eentje waar je rijk mee wordt, maar als je op geen enkele manier mag en kan communiceren is dit toch echt de optimale strategie.. (Theoretisch gezien dan)
    Mijn oplossing:
    Fase 1, alle ronde's => 300 tokens in P2
    Fase 2, alle ronde's => indien mogelijk 301 tokens in p2 en 199 in p1, indien niet mogelijk 300 in p2.
    Bij deze strategie bepaalt het lot dus welke speler met 9,95(15*199/300) naar huis gaat en wie met lege handen naar huis gaat.

    In totaal worden er 70 euro aan tokens uitgedeeld. Bij deze strategie gaat er dus ruim 60 euro "verloren".

    In praktijk zullen mensen dus vaak andere verdelingen toepassen in de "hoop" dat hun tegenspeler dat ook doet, maar als je je verdeling optimaliseerd geconditioneerd op de beslissing van de ander en bovendien je tegenspeler niet kent en ook niet gebaat bent bij zijn winst, kom je toch echt op bovenstaande verdeling uit in mijn (wiskundige) ogen.

    By Blogger jeroen, at 3:27 PM  

  • P.S.

    Welke prijs kunnen we winnen Bob?

    By Blogger jeroen, at 3:28 PM  

  • Poehpoeh, wat een verhaal! = iets waar ik me niet in ga verdiepen (A)

    By Anonymous Anonymous, at 5:24 PM  

  • Ik begrijp er niks van... mja economie enzo is ook niet aan mij besteed:P

    By Blogger Tamara M., at 5:52 PM  

  • De strategie die (denk ik) het beste werkt is als je op basis van de zet van je tegenstander in de vorige beurt jouw zet in deze beurt bepaald.

    Als je het spel meerdere malen speelt, tegen verschillende tegenstanders, dan is deze strategie de beste denk ik.

    Die strategie van Jeroen is te defensief. Elke speler komt er op een gegeven moment achter dat je toch altijd max in p2 gooit en zal dan ook hetzelfde doen. Dan verdien je nooit veel geld.

    By Blogger Wouter, at 10:06 AM  

  • Het beste lijkt mij om 0 in p2 te stoppen en beide dan je eigen 300 te houden. Tis dan wel handig als de andere persoon dan ook snapt. Oh dan zou ik in de 14e of 13e ronde 2 in p2 stoppen en alles jatten van de ander,hihi. En de ronde(s) daarna een beetje gokken.

    By Anonymous Anonymous, at 2:23 PM  

  • @bram mhaa, inderdaad dom: gooit met een d

    By Anonymous Anonymous, at 7:37 PM  

  • Jeroen Zegwaart, kom zelf eens met een oplossing dan ipv je broer op een (inderdaad lelijke) taalfout te wijzen...

    By Blogger Bob, at 7:46 PM  

  • Hm, sorry, hier ga ik niet op in, te wiskundig/economisch voor mij. Ik heb niet voor niets geen opleiding daarmee gekozen... Maar succes verder, ik ben benieuwd

    By Blogger Yehudith, at 10:46 PM  

  • Heey Bob,
    Ben jij niet jarig vandaag? Als dat klopt; Van Harrrte Gefeliciteerd en natuurlijk nog vele goede jaren!

    Marcia

    By Anonymous Anonymous, at 1:13 PM  

  • @ mars: aan zijn msn naam te zien heb je gelijk!

    Gefeliciteerd Bob!

    By Blogger A, at 4:29 PM  

  • Als beide spelers voor winstmaximalisatie gaan, moeten ze beiden in deel 1 niets inzetten in fase 2 maar elk alles (300) in fase 1. Ze houden dan elk 30x300=9000 over. In deel 2 idem, ieder zet 300, resp. 500 in in fase 1 en niets in fase 2. Die met de gelukkigste loting gaat met het meeste naar huis maar elk met wederom minimaal 9000. Op deze wijze gaan ALLE punten/geld uit het spel. Elke andere manier kan eventueel voor 1 van beide spelers tot een hogere opbrengst leiden, maar altijd ten koste van de ander en per definitie tot een lager overall resultaat!!

    By Anonymous Anonymous, at 4:29 PM  

Post a Comment

<< Home