Bob, opnieuw opgestart...

Thursday, September 15, 2005

Zweedse CF - efficiëntie

Las vanavond Sarah haar weblog. Sarah zit nu in Zweden als au pair en heeft net als ik CF. Ze vertelt op haar site dat ze is Zweden op controle moest in het ziekenhuis. In Nederland moet je dus als je eens in de drie maanden op controle moet op het CF spreekuur daar een hele middag voor uittrekken. Dan moet je elke arts apart langs en zit je regelmatig een half uur of langer te wachten totdat je naar de volgende mag. Middagen op depoli vanaf half 2 tot half 6 zijn geen uitzondering. En wat blijken ze in Zweden te doen: daar komen alle specialisten tegelijk bij je in een kamer en dan mag je in 1 x je verhaal doen in plaats van 7 x op 1 middag. Ook als je een probleem hebt dat meerdere diciplines beslaat is dit veel beter. Daarbij komt nog eens dat als ze het segregatiebeleid goed willle invoeren hier, dan lijkt mij dit de ideale manier daarvoor. Laat je elke 20 minuten of half uur een patiënt komen en klaar ben je. Ook longfunctie gaat een stuk sneller, daar doen ze de twee oefeningen in 1 keer, scheelt weer een aantal keer blazen. Erg prettig kan ik jullie vertellen als je zo ziek bent op een gegeven moment dat je na elke keer blazen een hoestbui krijgt en weer paar minuten op adem moet komen. Voor de kenners: eerst langzaam zo diep mogelijk uitademen, snel zo diep mogelijk in en zo hard mogelijk uit en klaar ben je.

Vandaag saai dagje verder, weinig uitgevoerd. Wel zeiknat geregend op de terugweg van de fysio, was doorweekt… En ben begonnen met mijn bachelorscriptie. Me een weg proberen door te werken door de “Community guidelines on financing of airports and start-up aid to airlines departing from regional airports.” Niet echt de makkelijkst leesbare kost, maar het is voor een goed moet ik maar denken.

Morgenochtend eerst naar Utrecht om mijn laptop op te halen bij Esmé, die gelukkig morgen naar huis mag! Super dat dat weer kan en dat ze zo goed hersteld is na deze verschrikkelijke 8 weken. Gefeliciteerd Esmé, en laat ze je daar op de afdeling heel lang niet meer hoeven zien. Dacht eerst dat ik die laptop mee zou nemen als ik morgenmiddag daar ook moet zijn voor mijn MRI scan, maar toen wist ik nog niet dat ik daarvandaan meteen door moet naar Rotterdam. Ik heb namelijk kaarten voor de halve finale van het WK honkbal in Rotterdam, Nederland tegen Zuid-Korea. En heb geen zin om daar hele avond met een laptop rond te moeten sjouwen, dus dan maar een keer extra op en neer naar Utrecht. Leve mijn net weer verkregen OV Jaarkaart.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home