Bob, opnieuw opgestart...

Sunday, January 22, 2006

Unisca, 2 top weken!

Gisteravond / vannacht was het slotfeest van Unisca, the United Nations International Student Conference of Amsterdam. Het duurde tot 3 uur, waarna ik om half vier in mijn bed / op mijn bank lag te slapen. Michiel en Thomas, bedankt voor de twee keer dat ik kon blijven slapen deze week, heeft tot 2 heel leuke avonden geleid

Een klein verslag van afgelopen week, de conferentieweek:

Maandagochtend meldde iedereen zich bij het central point om zijn badge als diplomaat te krijgen, ik vertegenwoordigde Ghana binnen de World Trade Organsization. Hierna volgde de openingsceremonie in de Rode Hoed. Hier sprak onder andere Ruud Lubbers. Ook kreeg elk land of coalitie van landen de gelegenheid om de zaal toe te spreken. Aangezien ik de enige vertegenwoordiger van Ghana was (de andere 2 waren helaas afgehaakt, heb ze nooit gezien), en je als Ghana alleen binnen de VN niks kunt bereiken, hebben we als Afrikaanse landen binnen Unisca een coalitie gevormd (Algerije, Congo, Democratische Republiek Congo, Ghana, Kameroen, Kenia, Nigeria, Tanzania en Zuid-Afrika). Hierdoor hadden we 9 minuten spreektijd, aangezien de spreektijd 1 minuut per land was. Robbert van Tanzania heeft een hele goede speech gehouden, met een mooi cynisch statement aan de rest van de wereld dat Afrika een kansloos continent zou zijn. Dinsdag heb ik binnen de WTO mijn openingsspeech gehouden, over de medicijnrechten.

De drie onderwerpen binnen de WTO die tijdens deze conferentie op de agenda stonden, waren Fair Trade, de hervorming van het landbouwbeleid van de EU en de VS en de intellectuele eigendomsrechten (patenten) van medicijnen. Over de fair trade resolutie werden we het heel snel eens, ook omdat we allemaal de andere 2 veel belangrijker vonden. De leukste resolutie om over te onderhandelen was die over de hervorming van landbouwbeleid van de EU en de VS (CAP: Common Agricultural Policy). Bij de onderhandelingen ontstonden er twee blokken die recht tegenover elkaar stonden: de ontwikkelingslanden (Ghana, Tanzania, de Filippijnen, Brazilië, Zuid-Afrika, Indonesië, China, Cuba en Chili) en de ontwikkelde landen (Frankrijk, Verenigd Koninkrijk, Italië, Denemarken, Finland, Roemenië, Spanje, Australië, Canada en VS). Dat Hongarije zich bij ons aansloot tijdens het lobbyen om de CAP af te schaffen sloeg nergens op, die jongen begreep er niets van, want als er een ding slecht is voor Hongarijë, dan is het wel de afschaffing van de CAP. Donderdag tijdens de prepatory session (onderhandelingsronde aan de hand van een ontwerp resolutie) hebben we als ontwikkelingslanden heel bewust alles wat de EU voorstelde van tafel geveegd als zijnde veel te weinig en asociaal, dit tot wanhoop van de EU (VS en Denemarken dreigden weg te lopen van onderhandelingstafel) en onze chairs van het forum, die dachten dat we helemaal niets inhoudelijks bedacht hadden. Het was in werkelijkheid zo dat we al delen van de ontwerp resolutie van de EU hadden gezien voor die prepatory session, en dat ontwerp was al veel meer dan dat we verwacht hadden wat betreft afschaffing van de protectie van de landbouw in de EU en de VS. Maar we gaven juist bewust helemaal niets toe, omdat we het idee hadden dat we er in de daaropvolgende lobby sessie er nog meer uit konden halen. Dit lukte in een 3 op 3 onderhandeling (Ghana, Brazilië en de Filippijnen tegenover VS, Frankrijk en Denemarken. Met als gevolg dat we een voor de ontwikkelingslanden fantastische resolutie hadden, zou heel mooi zijn als een dergelijk ver gaande resolutie in werkelijkheid aangenomen zou worden. Samen met Brazilië had ik er voor gezorgd dat we de pers (Mustafa, je bent een topjournalist ) aan onze kant hadden. Mustafa heeft er op ons aandringen voor gezorgd dat er donderdag al over de resolutie werd gestemd i.p.v. vrijdag, zodat hij er een stuk over kon schrijven op de voorpagina van Uniscope, de krant van de conferentie. Vrijdagochtend hebben we ook nog een resolutie over de eigendomsrechten van medicijnen er door heen gekregen, we zijn er dus in geslaagd om over alle 3 de hoofdonderwerpen van de conferentie tot overeenstemming te komen hoe het zou moeten gaan gebeuren in de echte WTO.



Dinsdagavond zijn we nog met heel veel mensen van Unisca naar Boom Chicago geweest, ze deden daar een erg leuke improvisatie cabaretshow. 4 geweldige Amerikanen deden het, in ongeveer zelfde format zoals de lama’s het op tv doen. Met dien verstande dat dit nog leuker was en da de lama’s het van hun hebben overgenomen. Woensdag was er een karaoke avond in het Atrium (faculteits-) café. Dit is op zich natuurlijk fout, maar in zo een setting is karaoke erg mooi. Samen met Mustafa heb ik “Kom van dat dak af” en “New York, New York” gedaan, heel veel gelachen om onze valse zang en totaal verkeerde timing soms. Op een gegeven moment werd zelfs de polonaise ingezet, nog fouter, maar ja…

Gisteren was de sluitingsceremonie met leuke speeches van de chairs en een diplomaat van elk forum. Daarna Thais gaan eten met een hele groep deelnemers, voordat we naar het slotfeest gingen. Ook dit was erg leuk, lag niet voor niets er om half vier in op de bank bij Michiel en Thomas.

Morgen naar Thialf in Heerenveen, Jan Bos gaat wereldkampioen worden, dus zal wel weer mooi feest zijn daar!

0 Comments:

Post a Comment

<< Home